TIFF Sibiu 2020: cele mai urmărite filme la prima ediție organizată exclusiv în aer liber

Cea de-a 14-a ediție TIFF Sibiu s-a încheiat duminică seară, pe 30 august, după patru zile marcate de proiecții și evenimente speciale, organizate exclusiv în aer liber. În topul preferințelor cinefililor s-au aflat, anul acesta, cele mai așteptate și apreciate titluri ale momentului, dar și producțiile autohtone, prezentate chiar de creatorii lor, invitați speciali la Sibiu. Mii de spectatori s-au bucurat și la această ediție de filmele noi și multi-premiate, prezentate în premieră la Sibiu în ultimul weekend de vară.

Toate cele 500 de locuri disponibile în Piața Mare din Sibiu au fost ocupate în fiecare seară, iubitorii de film având șansa să urmărească, pe marele ecran amplasat aici, comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, și Durere și glorie/ Dolor y Gloria (r. Pedro Almodovar), selectat în competiție la Cannes 2019 și nominalizat la Oscar. Un număr impresionant de spectatori a ales să vadă Și atunci… ce e libertatea?, filmul regizorului Andrei Zincă, prezentat la Sibiu de actorii Nicodim Ungureanu și Magda Catone, dar și comedia muzicală Soții de militari/ Military Wives (r.  Peter Cattaneo), bazată pe o povestea reală.

Proiecțiile sold out s-au ținut lanț în acest an la TIFF. Spectatorii prezenți la cea mai mare sărbătoare a filmului în Sibiu au epuizat biletele la proiecția Babyteeth: Prima iubire, debutul australiencei Shannon Murphy, distins la această ediție cu Trofeul Transilvania și câștigător al Premiului Publicului, în urma voturilor exprimate de spectatori. Clasamentul este completat de Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar – un film inspirat din fapte reale, despre fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său. Ambele filme sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

Proiecțiile celor mai noi filme românești s-au aflat și la această ediție la mare căutare. Duminică, pe 30 august, spectatorii au savurat muzica celor de URMA, formația de rock alternativ care semnează coloana sonoră a filmului Urma, debutul regizorului Dorian Boguță. Concertul a fost urmat de o proiecție specială, la finalul căreia, actorul Marin Grigore și producătoarea Oana Giurgiu au răspuns tuturor întrebărilor venite din partea spectatorilor. Evenimentul a fost prezentat de Lidl și Mastercard. Într-o adevărată dezbatere s-a transformat sesiunea de Q&A organizată la finalul proiecției colectiv. Discuția de la care n-au lipsit regizorul Alexander Nanau, scenarista Antoaneta Opriș, jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag și colaboratorul artistic Mihai Grecea s-a întins până târziu în noapte.

Filme de la ediția din acest an, dar și alte pelicule premiate se vor vedea la București într-un spațiu central, în fiecare weekend, între 7 august și 27 septembrie, la CINEMA SUB CLAR DE LUNĂ. Proiecțiile au loc în aer liber, vinerea, sâmbăta și duminica, într-un spațiu amplu alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), care permite găzduirea a maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Programul complet: https://eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna.

***