Filmele momentului și creatorii lor vin la Sibiu între 20 și 24 iunie, pentru a-și întâlni publicul la cea de-a 12-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania. Producții recent lansate, povești multi-premiate și zeci de invitați vor îmbogăți programul ediției cu peste 40 de evenimente speciale, multe dintre acestea cu intrare liberă.
Proaspăt lansat în România, Loving Pablo (r. Fernando Leon de Arranoa) se vede la Sibiu pe 23 iunie, în Piața Mare. Filmul în care Javier Bardem îl interpretează pe legendarul Pablo Escobar urmărește povestea de dragoste dintre cel mai faimos traficant de droguri din istorie și jurnalista Virginia Vallejo (interpretată de fermecătoarea Penelope Cruz), a cărei carte omonimă stă la baza scenariului. Vineri și duminică, la Sala Astra, publicul va urmări în premieră națională Chipuri, locuri/ Faces Places – un imn adus bucuriei de a trăi. Agnes Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, și binecunoscutul fotograf și muralist JR sunt co-regizorii fermecătorului documentar nominalizat la Oscar. De la Sundance, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului, sosește la TIFF Sibiu MATANGI/MAYA/M.I.A., un documentar cu imagini de arhivă inedite, ce desenează un portret intim al artistei nonconformiste din Sri Lanka. Iubitorii de muzică sunt invitați să-l urmăreasă la Sala Astra miercuri, de la 17:30, și vineri, de la 21:30.
Vara lui 1993/ Summer 1993, debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, urmărește povestea sensibilă a unei fetițe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieți, în sânul unei alte familii, după dispariția mamei. Filmul a fost proiectat în secțiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. La TIFF Sibiu se va vedea joi, de la ora 22:30, la Teatrul Gong. Familia mea nebună/ La ch'tite famille ajunge sâmbătă, de la ora 22:00, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig. Regizorul Dany Boon este și protagonistul comediei cu umor franțuzesc, în care vizita neanunțată a rudelor declanșează accidente și se lasă cu amnezie.
Invitații speciali ai ediției
Echipa filmului documentar There’s Always Next Season vine la festival, tocmai de la Cercul Polar, pentru a împărtași în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso și pentru a se întâlni cu cei care făceau același lucru în România, chiar la Sibiu. În cadrul evenimentului programat vineri, pe 22 iunie, de la ora 22:00, regizorul Carl Christian Lein Størmer și doi dintre protagoniștii filmului, Stian Skjærvik și Roy Olsen, îl vor întâlni pe sibianul Andi Fazekas, organizatorul Red Bull Romaniacs și ințiatorul domeniului de schi și agrement Arena Platoș, considerat „părintele snowboardingului în România”.
Regizorul Cătălin Saizescu revine pe marele ecran cu Scurtcircuit, premiat la Festivalul de Film de la Shanghai, o poveste inspirată din tragicul eveniment petrecut în 2010 la maternitatea Giuleşti. Cineastul va fi prezent la întâlnirea cu publicul, programată sâmbătă, de la ora 20:00, la Teatrul Gong. Printre invitații speciali ai ediției se numără și regizorul Cristi Iftimie. Marița, lungmetrajul său de debut, a fost distins cu Premiul Juriului FEDORA la Karlovy Vary și va fi proiectat la Sibiu joi, de la ora 20:15.
Cel mai popular film românesc de la TIFF, Un pas în urma serafimilor se vede vineri, de la ora 22:00, în prezența echipei pregătite să-și întâlnească publicul în Piața Mare. Primul lungmetraj semnat de Daniel Sandu este câştigătorul a opt trofee la Premiile Gopo 2018, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film. De un debut răsunător avut parte și Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno, și care vine însoțit de echipă sâmbătă seară, în Parcul Cetății, de la ora 22:00.
Cinci filme care au avut premiere mondiale la TIFF vor sosi la Sibiu alături de regizorii și protagoniștii lor. Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu), comedia dulce-amară despre situațiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va rula miercuri, de la ora 18:00, la Teatrul Gong. De la ora 20:15, va fi proiectat în prezența echipei filmul Secretul fericirii (r. Vlad Zamfirescu), o comedie cinică plină de răsturnări de situație. Tot aici, duminică, pe 24 iunie, de la ora 18:00, regizorul Bogdan Theodor Olteanu vine la proiecția filmului său de debut. Câteva conversații despre o fată foarte înaltă urmărește complicata poveste de iubire a două fete care ajung să se cunoască grație unei foste iubite comune.
O tandră meditație despre condiția umană și efemeritate, Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vine la Sibiu joi, de la 19:30, la Sala Astra.
După premiera din TIFF, Dacii liberi / Free Dacians, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiecție specială la Gura Râului. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism și va fi proiecta în prezența echipei vineri seară, de la 21:45.
Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără și se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, proiectat cu intrare liberă în cadrul programul EducaTIFF – duminică, de la ora 11:00.
Biletele pentru TIFF Sibiu 2018 sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro iar din data de 19 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea proiecțiilor.